Cei trei piloni ai sustenabilității
Într-un mediu comercial modern și evolutiv cum este cel din ziua de azi, problemele de mediu au devenit în ziua de azi probleme de actualitate. Acest lucru include schimbările climatice, pierderea biodiversității, penuria apei, poluarea aerului, etc. Însă cum ar putea umanitatea să treacă cu bine peste aceste provocări cu care se confruntă zi de zi?
Ei bine, sustenabilitatea reprezintă un concept care încearcă să ne avertizeze cu privire la consecințele de mediu negative provocate de dezvoltarea economică și de mondializare. Este un angajament în favoarea echilibrului de mediu, a progresului social și a dezvoltării economice. În cele ce urmează vă vom prezenta o definiție a sustenabilității și cei trei piloni ai acesteia: mediu, societate și economie.
Ce este sunstenabilitatea?
Sustenabiliattea reprezintă capacitatea de a exista și de a se dezvolta fără să epuizezi resursele naturale fără viitor. ONU a definit sustenabilitatea drept o dezvoltare care răspunde nevoilor prezentului fără să compromită capacitatea generațiilor viitoare să răspunsă propriilor nevoi. Pleacă de la principiul că resursele sunt limitate și că trebuiesc utilizate cu prudență sau cu precauție pentru a garanta că există suficiente pentru generațile următoare fără să se diminueze în vreun fel calitatea vieții actuale. O societate durabilă trebuie să fie responsabilă din punct de vedere social și să se concentreze asupra protecției mediului și echilibrului dinamic al sistemelor umane și naturale.
Mediul sustenabil, unul din cei trei piloni
În privința mediului, sustenabilitatea împiedică utilizarea naturii ca sursă inepuizabilă de resurse și îi asigură protecția și utilizarea rațională. Aspecte precum protejarea mediului, investirea în energii regenerabile, economie de apă și inovații în construcție și arhitectura durabilă contribuie la obținerea acestui mediu sustenabil pe mai multe fronturi.
Sustenabilitatea socială
La nivel social, sustensabilitatea poate favoriza dezvoltarea persoanelor, a comunităților și culturilor. Aceasta poate fi realizată cu scopul de a obține o calitate a vieții, îngrijiri a stării de sănătate și o educație rezonabilă. Fiecare persoană trebuie să fie actorul principal pentru a contribui la sustenabilitatea în comunitățile din țările în care operează. De altfel, trebuie să contribuim la îmbunătățirea calității vieții persoanelor. O planetă mai bună înseamnă să contribui la sustenabilitatea comunităților în care trăim și muncim.
Sustenabilitate economică
Dezvoltarea economică este, cel mai probabil, cea mai simplă formă de sustenabilitate. Pentru a fi viabilă din punct de vedere economic, o companie trebuie să fie rentabilă și să genereze un venit suficient pentru a rezista în viitor. Provocarea acestei forme de sustenabiliatte este aceea de a ajunge la un anumit echilibru. Mai degrabă decât a încerca să câștigi bani cu orice preț, companiile trebuie să încerce să genereze benefici în conformitate cu alte elemente de sustenabilitate. Cu alte cuvinte, sustenabilitatea se concentrează pe o dezvoltare economică egală care generează bogăție pentru toți, fără să afecteze în vreun fel mediul înconjurător.