Tot ce trebuie să știi despre sustenabilitate

Sustenabilitatea este o noțiune vastă, uneori puțin neclară. Născută odată cu anii 90, expresia este folosită din ce în ce mai des în ultima perioadă, mai ales în mass media și de către organismele publice.

Despre ce este vorba?


În ultimii ani, Omul s-a angajat într-un progres permanent. Obiectivul principal era reușita însă, adesea, aecastă reușită depinde în mare măsură de mediul înconjurător. Descoperirea petrolului și aplicațiilor acestora a reprezentat, fără îndoială, un pas de uriaș care ne-a transportat într-o dimensiune. Însă, prețul acestui pas gigantic a fost degradarea accelerată a mediului înconjurător. Abia la sfârșitul secolului 20 am devenit mai conștienți de necesitatea de a ne rectifica traiectoria. Așa s-a născut noțiunea de sustenabilitate.


Ce este sustenabilitatea?


În a doua jumătate a secolului precedent unii oameni de știință au devenit din ce în ce mai conștienți de faptul că lucrurile s-au schimbat. Și-au dat seama că ritmul frenetic pe care l-am adoptat riscă să afecteze mai rapid pământul și, drept urmare, subzistența noastră. Astfel, noțiunea de sustenabilitate s-a dezvoltat pentru prima dată drept o modalitate adecvată de a ne asigura nevoile fără să afecteze în vreun mod viitorul generației viitoare.


Cum se poate asigura sustenabilitatea?


Toată lumea este preocupată de mediul înconjurător, de protejarea acestuia în special. Sustenabiliattea începe de la o vârstă fragedă. Educația trebuie să permită fiecăruia conștientizarea fiecărei persoane despre necesitatea de a fi una cu natura, o conștiință pe care adulții ar trebui să o aibă în mod natural. Acest lucru este valabil în egală măsură în sectorul producției și al economiei. Orice decizie trebuie luată în adecvare cu regulile și respectul mediului înconjurător. Orice proiect trebuie să facă obiectul unui studiu de impact asupra mediului însă, până în ziua de azi, încă nu am reușit să facem marile industrii să se alăture acestei cauze, preferând beneficiul în detrimentul viziunii îndepărtate. Sustenabilitatea mai are un anumit drum de parcurs pentru a reuși să se impună cu adevărat și definitiv.


Care este diferența dintre sustenabilitate și ecologie?


Ecologia reprezintă știința ființelor vii în interacțiune cu mediul natural. Sustenabilitatea reprezintă o abordare care valorizează cunoștințele de ecologie: pentru a proteja mai bine mediul înconjurător și diferitele specii, este esențial să le cunoști.


Sustenabilitatea se ocupă doar de mediul înconjurător?


Unii “actori” din domeniu au drept obiectiv protejarea biodiversității și a speciilor vegetale. Alții se orientează spre protecția animalelor sau spre energiile verzi…însă mediul înconjurător nu este singura preocupare a sustenabilității. În manieră directă sau indirectă, acțiunile pentru sustenabilitate se mobilizează în jurul a trei pilieri: mediu înconjurător, economie și dimensiune socială.


Alegerea unuia din cei trei pilieri nu îi exclude pe ceilalți doi. Fiecare misiune în parte implementată de organizațiile și companiile preocupate de sustenabilitate permite răspunderea la trei obiective: protejare, explorare și educare.