Tot ce trebuie să știi despre sustenabilitate
Deșeurile electronice se referă la produsele electrice sau electronice care au devenit indezirabile, neutilizabile și obsolete. Aceste deșeuri pot să fie supuse unor constrângeri în ceea ce privește reglementările locale sau regionale.
Dar, reciclarea deșeuriloe electronice are o mulțime de avantaje:
Protejarea mediului. Deșeurile electronice pot să conțină materiale toxice și periculoase, care pot polua solul și apa timp de mai mulți ani, decenii chiar. Astfel că, reciclarea produselor electronice obsolete este un lucru care permite limitarea poluării, dar și a ricurilor de sănătate sau de distrugerea mediului.
Conservarea resurselor naturale. Deșeurile electronice conțin numeroase materiale prețioase și recuperabile, precum cuprul, aurul, argintul, plasticul sau materialele feroase. Reciclarea permite astfel economisirea resurselor, extragându-se mai multe materii prime ale pământului, dar și economisirea de energie și reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră.
Un angajament față de clienți în favoarea protejării mediului. Fabricanții de produse electronice ar trebui să aibă ca prioritate colectarea și reciclarea deșeurilor electronice. Clienții se pot bucura astfel de reciclarea în mod responsabil a deșeurilor.
Pentru mulți consumatori însă, reciclarea aparatelor electronice este o responsabilitate pe care nu și-o asumă.
Dar, impactul pozitiv al reciclării aparatelor electronice asupra economiei și mediului este stupefiant. Poate să facă diferența între miiile de kilograme de deșeuri electronice care ajung peste tot sau care revin pe piață sub formă de produse utile.
Din ce în ce mai multe firme înțeleg și ele importanța de a participa la acest efort de reciclare, deoarece avantajele sau rezultatele pe termen lung le depășesc pe cele pe termen scurt.
Reciclarea acestora nu te va lasă să lași la pubelă unele materiale toxice. Numeroase aparate electronice sunt aruncate și nu mai pot să fie reciclate deoarece au fost amestecate cu alte tipuri de gunoaie. Sau că nu au fost reciclate în mod corect. Aceste aparate conțin cel mai adesea baterii, metale, dar și alte materiale periculoase care pot să reprezinte un risc important pentru sănătate. În calitate de consumator este responsabilitatea ta să te asiguri că toate deșeurile electronice sunt reciclate în mod corect pentru ca acestea să nu prezinte niciun risc pentru sănătatea ta și a celor din jur.
Dar, în același timp, se poate minimiza utilizarea energiei în producție. Reciclând acest tip de produse, materiale utile pot să fie recoltate sau recuperate pentru a fi folosite în noi aparate electronice. Se reduce astfel în mod considerabil volumul noilor aparate care trebuie să fie fabricate, un lucru care este mult mai costisitor, care ia mult mai mult timp și este mai puțin eficient față de reciclare.
Metalele rare sau prețioae folosite în fabricarea unor aparate pot să fie recoltate și trimise din nou fabricanților de materii prime. Se reduce astfel și amprenta de carbon.