Logo-Romec-RO

De ce trebuie să reciclăm aparatele electrice?

Nu știi ce să faci cu aparatele electrice și electronice vechi precum telefonul mobil sau computerul? Atunci reciclează-le. Asta deoarece aparatele conțin sau sunt susceptibile să conțină substanțe periculoase și scopul reciclării este acela de a capta și de a neutraliza aceste substanțe pentru sănătatea noastră, pentru mediu dar și pentru resursele naturale.

Un smartphone vechi abandonat într-un sertar din cauză că i s-a spart ecranul sau că a devenit neutilizabil, un frigider vechi lăsat în beci deoarece nu mai funcționează sau un monitor de calculator abandonat în colțul biroului…de ce să nu oferi o a doua viață acestor aparate în loc să le stochezi în casă?

Care sunt aparatele electrice și electronice care pot fi reciclate?

  • Electrocasnice mici și mari;
  • Echipamente informatice și de telecomunicare (smartphone-uri, tablete, calculatoare, monitoare);
  • Scule/unelte electrice și electronice;
  • Jucării, echipamente sportive și de hobby;
  • Dispozitive medicale;
  • Instrumente de supraveghere și de control;
  • Distribuitoare automate;

Te sfătuim să apelezi la o companie în măsură să gestioneze aceste aparate electrice și electronice pe care vrei să le reciclezi și care respectă obligațiile anuale conform prevederilor Odonanței de urgență nr 5 din 5 aprilie 2015 cu privire le deșeurile de echipamente electrice și electronice.

Reciclarea aparatelor electrice și electronice este, înainte de toate, un gest ecologic și economic.

Limitează poluarea cu ajutorul reciclării

În fața numeroaselor provocări oferite de încălzirea globală, este foarte important să avem în vedere limitarea poluării din atmosferă reciclând deșeurile. Încă din anul 2011, numai puțin de 1,7 kilograme de deșeuri electrice și electronice pe locuință sunt reciclate în fiecare an. În ziua de azi, obiectivul este acela de a se ajunge la 4 kilograme. Cu ajutorul tehnologiilor, noile aparate precum un cuptor profesional conțin compuși reutilizabili. Dacă achiziționezi produse reciclabile și după ce nu le mai folosești, le reciclezi, astfel vei contribui la reducerea resurselor naturale și a energiei pentru a fabrica articole noi. Înainte de a putea recicla vechiul televizor sau vechiul frigider este important să verifici dacă conține logoul specific care indică dacă este sau nu reciclabil.

Eco participare pentru achiziționarea unui aparat nou

Atunci când achiziționează un aparat nou, în magazin sau online, fiecare consumator plătește o eco-participare care fluctuează în funcție de articolul cumpărat sau în funcție de tipul de tratament necesar la sfârșitul vieții. Legislație, eco-participare…toate acestea se regăsesc pe etichetele aparatelor electronice și electrocasnice. Cantitatea de eco-participare fluctuează în funcție de produs și în funcție de tipul de tratament de care are nevoie. În perioada reciclăriii, aparatele sunt tratate și curățate în mod diferit în funcție de mărime, în funcție de materialele folosite sau în funcție de tipul de poluanți pe care îi conțin.