Cum se realizează reciclarea aparatelor electrice, electronice și electromenajere?

Ce trebuie să faci pentru a da o nouă viață aparatelor tale electrice sau electromenajere uzate? La ora actuală, când protejarea mediului nu este un lucru important, ci unul imperativ, aparatele electronice se reciclează doar în proporție de 30%. Cum se face deci pentru a inversa curba și a da un nou suflu aparatelor noastre electrice?


Un ciclu de viață mai scurt- impactul ecologic al aparatelor electrice


Aparatele electrice sau electronice sunt abandonate mai devreme sau mai târziu, iar motivele sunt multiple: lipsa utilității, schimbarea preferințelor sau pur și simplu nu mai funcționează.


Dar, asta nu înseamnă că te poți scăpa de ele oricum și oriunde. Deșeurile electronice și cele electromenajere nu sunt deșeuri obișnuite.
Un impact ecologic consecvent. De la fabricarea lor, la distrugerea lor, aparatele electrice au un impact asupra mediului. Se folosesc procedee industriale grele și care consumă destul de multă energie. Sunt fabricate folosindu-se resurse naturale variate, metale mai mult sau mai puțin rare, produse chimice diverse, unele dintre ele chiar toxice și poluante.


Ce este reciclarea și de ce este important să reciclăm?


Reciclarea este un procedeu de tratament al deșeurilor și de reintroducere a materialelor într-un nou ciclu de viață. Sticla și inoxul sunt recunoscute ca fiind super materiale deoarece se pot recicla la infinit.


Ce dispozitive să reciclezi? Cum să reciclezi aparatele electrice?


Anumite dispozitive electrice sau electronice pot afișa sigla „coș de gunoi tăiat”, ceea ce înseamnă că, de îndată ce nu mai sunt utilizate, trebuie aruncate într-o structură adecvată de recuperare și reciclare (cablurile și materialele de conectare utilizate cu dispozitivul trebuie de asemenea să fie reciclate în aceleaşi structuri).


Ce dispozitive ar trebui reciclate?


– Electrocasnice mari: frigider, cuptor cu microunde, congelator, mașina de spălat rufe, uscător, mașina de spalat vase, cuptor etc.
– Electrocasnice mici: prăjitor de pâine, filtru de cafea, aspirator, uscător de păr, aspirator, ceainic.
– Dispozitive electronice: televizor cu plasmă, camera video, videoproiector, sistem hi-fi, telefon mobil, computer etc.
– Echipamente și unelte DIY: șurubelniță, burghiu, mașini de șlefuit, etc.


Diferitele opțiuni de reciclare oferite.


Te-ai hotarat sa îți reciclezi echipamentul electric sau electronic, acum trebuie să găsești locul unde se va face asta fără riscuri.


Magazine


În cazul echipamentelor electrice sau electronice noi, magazinul care vinde dispozitivul are obligația legală de a-l prelua pe cel vechi.

Locurile de colectare


În cazul Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice (EEE), toate punctele de colectare ale aparatelor electrocasnice le găsești pe site-ul ecosistemului. Acesta enumeră toate locurile din apropiere capabile să recupereze aparatele electrice (mici sau mari).


Centre de colectare a deșeurilor


Poți depune gratuit dispozitivele în centrele de reciclare. Poți contacta însă în prealabil primăria de care aparții pentru a afla condițiile de acces și limita de dispozitive pentru a evita surprizele neplăcute la sosire. Știai că unele centre de reciclare sunt în parteneriat cu programul Eco-sisteme și îți permit să îți cureți și să îți reciclezi aparatele conform standardelor europene?


Trebuie deci să te asiguri de faptul că aparatele electrice și electronice pe care le folosești consumă o energie care nu afectează planeta. Și tu poți prin acțiunile tale să contribui la protejarea mediului.